Vlasništvo nad medijima

Mediji u Crnoj Gori su većinom u privatnom vlasništvu, izuzev nacionalnog javnog servisa RTCG, lokalnih javnih emitera i nekoliko neprofitnih medija, koji po zakonu nemaju vlasnike.

Najuticajniji komercijalni mediji u Crnoj Gori su u posjedu ili pod kontrolom stranih vlasnika. Oni su često u velikoj mjeri uključeni u druge vrste poslovanja poput telekomunikacija, oglašavanja, bankarstva, igara na sreću, ugostiteljske industrije, u Crnoj Gori, regionu i šire.

Budući da Crna Gora nema javno dostupan sistem mjerenja publike, nemoguće je izračunati koncentraciju publike. Za televiziju postoji sistem - Telekom Crna Gore, zajedno sa Ipsosom i Nielsenom, mjeri televizijsku publiku putem sistema pod nazivom Ariana; međutim, ovi podaci su svojina vlasnika i nijesu dostupni javnosti. Za druge medijske formate, sistemi merenja publike ne postoje. Stoga je rizik od koncentracije vrlo visok.

Kada su u pitanju štampani mediji, od ukupno tri dnevna lista, dva su u većinskom stranom vlasništvu. Većinski dio akcija lista Vijesti je u vlasništvu United Group, a posredno i srpskog biznismena Dragana Šolaka. Što se tiče lista Pobjeda, ovaj dnevni list je potpuno u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa. List Dan je u vlasništvu lokalnih vlasnika - Mladena Milutinovića i porodice ubijenog osnivača i glavnog urednika Dana Duška Jovanovića.

Većina najuticajnijih televizija, onih sa licencom za nacionalnu frekvenciju, takođe su u stranom vlasništvu. Televizija Vijesti većinski je u vlasništvu United Group-e, a posredno i Dragana Šolaka, dok je TV Nova M u potpunosti u njihovom vlasništvu. Prva TV je u vlasništvu Korporacije Kopernikus sa Kipra, koja pripada srpskom biznismenu Srđanu Milovanoviću, čije je glavni medijski biznis u Srbiji. Adria TV je bila u vlasništvu srpskog biznismena Bratislava Stojiljkovića, koji se povukao 2023. godine. Nema dostupnih informacija o novim vlasnicima.

Slična situacija je i sa najčitanijim onlajn medijima. Portal Vijesti, isto kao i dnevni list, većinski je u vlasništvu United Group-e i srpskog biznismena Dragana Šolaka, dok je vlasnik CDM-a grčki biznismen Petros Statis. Portal Borba je u vlasništvu jednog od novih vlasnika Adria TV, za kojeg nema javno dostupnih informacija, dok je Portal Analitika takođe u vlasništvu Petrosa Statisa.

U oblasti komercijalnih radio stanica, koje nijesu registrovane kao muzičke, najveću pokrivenost ima Radio S, koji je u vlasništvu srpskih biznismena Bogdana Todorovića i porodice Anđelković, a dio je S Radio grupe, koja emituje i u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Zatim slijedi Radio D Plus, koji je u lokalnom vlasništvu i povezan je sa Dan Media Grupom, dok Elmag radio, takođe lokalno vlasništvo, kontroliše Orhan Hodžić, crnogorski biznismen koji se pretežno bavi avioprevozom. Slijede neprofitni radio Svetigora, koji je pod kontrolom Srpske pravoslavne crkve, zatim radio Antena M, koji je većinski u vlasništvu crnogorskog novinara Darka Šukovića, dok manjinski udio ima jedan od lokalnih vlasnika Vijesti - Miodrag Perović.

Vlasnici