Onlajn mediji

U Crnoj Gori se najviše konzumiraju digitalni mediji. Prema zvaničnim podacima, registrovano je 115 digitalnih medija kod Ministarstva kulture i medija. Međutim, prema zakonu, registracija portala nije obavezna. Stoga, očekuje se da je broj portala koji redovno objavljuju vijesti mnogo veći.

Obzirom na to da Crna Gora nema sistem mjerenja publike za portale, uzorak MOM-a zasniva se na podacima sa SimilarWeb-a za period od februara do aprila 2023. godine. Uzorak uključuje sve crnogorske portale, koji su imali preko jednog miliona ukupnih posjeta u navedenom periodu.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, 56% populacije svakodnevno ili nekoliko puta nedjeljno koristi portale. Kada je riječ o povjerenju javnosti, 28,4% populacije ima povjerenja u portale, 37,8% im djelimično vjeruje, dok 19,5% nema povjerenja u portale. Među portalima najveće povjerenja ima portal Vijesti sa 33,1%, zatim RTCG sa 15,4%. Slijede CDM sa 11,4% i Portal Analitika sa 8,8%. Pobjeda ima 6,5% povjerenja, dok Dan ima 6%.