Politika i mediji

Crna Gora je parlamentarna demokratija u kojoj se vlast deli na izvršnu (Vladu), zakonodavnu (Parlament) i sudsku. Crna Gora takođe bira predsednika države na izborima, iako je njegova moć, prema Ustavu, prilično skromna. Trenutni Ustav Crne Gore, koji je na snazi, usvojen je 22. oktobra 2007. godine.

Crna Gora je zvanično proglasila nezavisnost 2006. godine, a prvi parlamentarni izbori u nezavisnoj Crnoj Gori održani su iste godine. Do sada je održano šest parlamentarnih i četvoro predsedničkih izbora. Mandat Parlamenta traje četiri godine, dok se predsednik države bira na mandat od pet godina.

U junu 2017. godine, Crna Gora postala je članica NATO-a, što potvrđuje njenu stratešku orijentaciju ka Zapadu i evroatlantskim partnerima. Crna Gora je najnapredniji kandidat za članstvo u EU u poređenju s susjednim zemljama. Međutim, nedostatak sistemskih reformi tokom godina doveo je crnogorski pregovarački proces u ćorsokak.

U poslednje tri decenije od raspada komunizma, Demokratska partija socijalista (DPS) i njen dugogodišnji predsjednik Milo Đukanović apsolutno su dominirali političkim životom. Uprkos značajnom ekonomskom i društvenom napretku, tranzicija od autokratske do demokratske vlasti protegla se kroz političke sporove, nedostatak dijaloga među partijama i rasprostranjenu korupciju među najvišim organima vlasti. Izborni procesi takođe su bili problematični, opterećeni optužbama za neprikladan politički uticaj i optužbama za kupovinu glasova i još uvijek nisu postali potpuno slobodni, transparentni i nezavisni.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, DPS Mila Đukanovića izgubio je većinu od decenijske opozicije. Period između izbora 2020. i 2023. obilježen je političkom i institucionalnom nestabilnošću, raspuštanjem dve vlade i često nejasnom većinom u Parlamentu Crne Gore.

Ove godine, u Crnoj Gori su održani i predsjednički i parlamentarni izbori. U aprilu 2023. godine, na predsedničkim izborima, Jakov Milatović pobedio je de facto vladara Crne Gore poslednje tri decenije - Milo Đukanovića, bivšeg predsjednika i premijera. Na parlamentarnim izborima u junu, stranke koje su bile protiv bivšeg predsednika Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista pobijedile su na izborima, što je dovelo do imenovanja Milojka Spajića za novog premijera 31. oktobra.

Crna Gora ima pluralistički i raznovrstan medijski pejzaž, koji je često polarizovan na osnovu političkih i etničkih podjela u zemlji. Crna Gora je teško opterećena desetinama slučajeva napada na novinare i medije u prošlosti, koji do sada nisu riješeni. Pored toga, Crna Gora ima snažan i živopisan civilni sektor.