Kontekst

Vlasništvo medija u Crnoj Gori odražava burni prelazak zemlje ka demokratiji nakon kolapsa komunističkog režima početkom devedesetih godina.

Od ranih devedesetih do avgusta 2020. godine, Crnom Gorom je dominirala vladajuća politička partija - Demokratska partija socijalista i njen bivši lider Milo Đukanović. Tokom te tri decenije, glavna podjela među medijima bila je između onih koji podržavaju vladu, podržavajući DPS, i onih koji su bili kritični, koji su bili njeni glavni protivnici. Od promjene vlasti 2020. godine, stalne političke krize i nekoliko održanih izbora do danas, mnogo je teže odrediti političku pripadnost različitih medija i njihove veze sa političkim akterima.

Produžen i teški prelazak ka demokratiji - definisan visokim nivoima korupcije, organizovanog kriminala i nedostatkom vladavine prava, stvorio je medijsko tržište koje na prvi pogled djeluje raznovrsno, ali iza kulisa suočava se sa značajnim izazovima. Evropska komisija napominje da medijsko okruženje ostaje visoko politički polarizovano, sa neujednačenom primjenom Kodeksa novinarske etike i profesionalnih standarda, te da je potrebno uspostaviti vjerodostojne i efikasne mehanizme samoregulacije kako bi se ojačao medijski integritet i profesionalnost.

Pored snažnog razvoja digitalnih medija posljednjih godina, televizijske stanice i dalje su najviše konzumiran medij u Crnoj Gori, praćene društvenim mrežama, portalima, radio stanicama i štampanim medijima. Najviši nivo povjerenja javnosti prema istraživanjima javnog mnjenja leži u komercijalnim medijima u Crnoj Gori.