Dragan Šolak

Dragan Šolak

Dragan Šolak je srpski biznismen i medijski mogul koji je suvlasnik više desetina kompanija u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Kipru, Bugarskoj, Luksemburgu, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Holandiji. U Crnoj Gori Šolak preko svojih kompanija posjeduje većinski udio u dnevnom portalu i televiziji “Vijesti” i sve akcije u televiziji “Nova M”.

Šolak je osnivač i član Savjetodavnog odbora United grupe. Karijeru je započeo 1990. godine osnivanjem produkcijske kuće VANS. Šolak je napustio Srbiju 1992. godine, a VANS je 1996. postao distributer. Početkom 2000-ih osnovao je SBB i United Group sedam godina kasnije spajanjem SBB-a i Telemacha iz Slovenije, Bosne i Hercegovine. U žižu javnosti, međutim, došao je nakon što je United grupa 2014. godine osnovala televiziju N1, jedan od rijetkih medija u zemlji koji nije pod finansijskim ili političkim uticajem vladajuće Srpske napredne stranke. Šolak je u intervjuu za Gardijan rekao da ga politika ne zanima i da je postao politička ličnost samo zato što nije dozvolio vlastima da određuju kako će njegova televizija raditi.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Dragan Šolak ima oko 35 odsto udjela u mnogim kompanijama koje posluju u okviru United grupe, pa je suvlasnik više desetina kompanija u Srbiji: SBB, Direct media, D express, United cloud, Grand produkcija, Shoppster, Cas Media, United media production, United group RS, Adria news, Mainstream, Media point, Direct media communications, United media digital, Dan Graf, Mainstream public cloud services, City media, Dansav plaza, Holdco Adria, Netlogic, Techhill plaza, United group network infrastructure, Big print, Fortuna e-sports, Fusion communications, Ali invest, Brainz, Panelcatv, Flamactis, Grand Slam group, Hiša plus, TV kanal Ultra Beograd (u likvidaciji), N1 televizija, Nova S televizija .

Najuspješnija od ovih kompanija tokom 2022. godine bila je SBB sa oko 252 miliona eura prometa i skoro 35 miliona eura profita. Na drugom mjestu po dobiti su Direct media sa 1,9 miliona eura.

Medijske kompanije/grupe
Mediji
Informacije

Biznis

Telekomunikacije i distribucija

SBB (Srbija)

Računarsko programiranje

United Cloud (Srbija)

Marketing

Direct media (Srbija)

Internet prodavnica

Shoppster (Srbija)

Komercijalne poštanske delatnosti

D Express (Srbija)

Konsultantske aktivnosti

United Group RS (Srbija)

Kablovska telekomunikacija

Mainstream (Srbija)

Kupovina i prodaja nekretnina (Dansav Plaza – Srbija)

Štapma

Big Print (Srbija)

Esports Kompanija

Fortuna E-Sports (Serbia)

Izdavanje nekretninal

Ali Invest (Srbija)

Izdavanje nekretnina

Hiša Plus (Srbija)

Juice production

Flama Fructis(Serbia)

Ostale informacije

Javno dostupni podaci

Podaci o vlasništvu su lako dostupni iz drugih izvora, npr. javni registri itd

2 ♥