United Group

United Group

United Media je dio veće - United Group. United Media posjeduje 51% akcija lista, portala i TV „Vijesti“ u Crnoj Gori, i potpuno je vlasnik crnogorske Nove M TV, preko Direct Media doo, Srbija.

United Grupa je nastala 2007. godine spajanjem SBB-a i Telemacha iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Prema podacima APR-a, SBB je osnovan u septembru 2000. godine. Na sajtu ove grupacije stoji da je osnivač grupe i predsjednik savjetodavnog odbora kompanije Dragan Šolak. Godine 2013. viši savjetnik Upravnog odbora SBB-Telemah grupe bio je bivši ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter. Naredne godine većinski vlasnik Junajted grupe postao je KKR, vodeći svjetski investicioni fond sa sjedištem u Njujorku i sa kapitalom od 131,1 milijardu dolara, koji je investirao u grupu zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Nakon ove investicije grupa je nastavila da se širi, kupovinom Grand produkcije u Srbiji (produkcijska kuća turbo folk muzike), telekomunikacionog operatera Telemach Montenegro 2014, trećeg po veličini mobilnog operatera u Sloveniji Tušmobil u aprilu 2015, kao i pet manjih kablovskih operatera u BiH i većinski udio operatera kablovske televizije u Bosni i Hercegovini BHB Cable TV u julu 2015. Njihova kablovska televizija N1, podružnica CNN-a na Balkanu, počela je da emituje program u Srbiji u oktobru 2014. godine.

Dok N1 televizije u regionu rade kao ćerke kompanije Adria Nevs iz Luksemburga, većina drugih medija United Group posluje u okviru kompanije United Media. To su, između ostalih, televizije Nova u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, kao i kablovske televizije Sport klub, Cinemania, Pikaboo i IDJ Kids.

U martu 2019. KKR je prodao većinski udio u United Group vodećoj međunarodnoj investicionoj kompaniji BC Partners. Tada je najavljeno da će bivši većinski vlasnik KKR, kao i menadžment tim United grupe, „zadržati značajan manjinski udio“, ali nije poznato koliko je akcija tada ostalo u vlasništvu KKR-a i tadašnjeg menadžerskog tima, kao i udio Dragana Šolaka. Podaci dostavljeni Regulatornom organu za elektronske medije u Srbiji pokazuju složenu strukturu grupnog vlasništva. United grupa je u vlasništvu više holandskih kompanija: direktni vlasnik je Adria Midco, u vlasništvu Adria Topco, koja je dalje u vlasništvu Summer BidCo. Vlasnik ove kompanije je Summer MidCo, a vlasnik ove kompanije je Summer Parent iz Luksemburga.

Tri kompanije imaju udio u ovoj kompaniji: 55,37% Lukembourg Summer Invest, 28,20% Gerrard Enterprises sa Ostrva Man i 8,05% Gerrard MIP sa Kajmanskih ostrva. Dragan Šolak ima 99 odsto udjela u kompaniji sa ostrva Man i značajan udio u kompaniji sa Kajmanskih ostrva.

Većinski vlasnik sa 78,65% udjela u kompaniji Summer Invest BC European Capital Ks LP Fund sa britanskog ostrva Gernzi. Nijedna osoba nema 10% ili više udjela u fondu BC European Capital X Fund.

Danas United Group poseduje desetine kompanija i filijala u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Kipru, Bugarskoj, Luksemburgu, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Holandiji. Portfolio ovog obrasca obuhvata, između ostalog, brojne televizijske stanice, filmsku i TV produkciju, internet, fiksnu i mobilnu telefoniju, kablovske operatere, DTH i OTT platforme, softverski centar United.cloud, marketinške kompanije i kompanije za onlajn trgovinu.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Dragan Šolak ima oko 35 odsto udjela u mnogim kompanijama koje posluju u okviru United grupe. Šolak je 2022. godine postao vodeći investitor u Sport Republic, londonskoj investicionoj firmi u industriji sporta i zabave, a u januaru 2022. Sport Republic je kupio fudbalski klub iz Premijer lige Velike Britanije, FK Sautempton, nakon čega je uslijedila kupovina Goztepe u Turskoj u avgustu 2022. Prema podacima Agencije za privredne registre, Dragan Šolak ima oko 35 odsto udela u mnogim kompanijama koje posluju u okviru United grupe, pa je suvlasnik više desetina kompanija u Srbiji: SBB, Direct media, D express, United cloud, Grand production, Shoppster, Cas Media, United media production, United group RS, Adria news, Mainstream, Media point, Direct media communications, United media digital, Dan Graf, Mainstream javni klaud servisi, Citi media, Dansav plaza, Holdco Adria, Netlogic, Techhill plaza, United group network infrastructure, Big print, Fortuna e-sports, Fusion communications, Ali invest, Brainz, Panelcatv, Flamactis, Grand Slam group, Hiša plus, TV kanal Ultra Beograd (u likvidaciji) , N1 televizija, Nova S televizija.

Najuspješnija od ovih kompanija tokom 2022. godine bila je SBB sa oko 252 miliona eura prometa i skoro 35 miliona eura profita. Na drugom mjestu po dobiti je Direct media sa 1,9 miliona eura.

Ključne informacije

Matična kompanija

BC Partners

Oblik poslovanja

Privatno vlasništvo

Pravni oblik

Corporations and LLCs

Poslovni sektori

Telekomunikacije; Online prodavnica; Marketing; Muzička produkcija

Vlasništvo

Pojedinačni vlasnik

Medij
Other Media Outlets

Ostala štampana izdanja

Danas, Srbija

Ostale TV stanice

N1, Srbija

Ostala internet izdanja

Nova.rs, Srbija

Informacije

Medijski biznis

Emiter TV kanala u Hrvatskoj

Nova (Nova TV)

Emiter TV kanala u Bosni i Hercegovini

Nova (Nova BH)

Emiter TV kanala u Crnoj Gori

Nova M (Nova M)

Televizijski kanal u Bugarskoj

Nova Broadcasting Group

Kablovska i satelitska televizija

Sport Klub 1-10 (United Media Production, Srbija)

Kablovska i satelitska TV emiter

Nova mak

Izdavaštvo i štampa

Dan Graf (Srbija)

Biznis

Telekomunikacije i distribucija

SBB (Srbija)

Računarsko programiranje

United Cloud (Srbija)

Marketing

Direct Media (Srbija)

Internet prodavnica

Shoppster (Srbija)

Komercijalne poštanske delatnosti

D Express (Srbija)

Konsultantske aktivnosti

United group RS (Srbija)

kablovske telekomunikacije

Mainstream (Srbija)

Kupovina i prodaja nekretnina (Dansav Plaza – Srbija)

Print

Velika štampa (Srbija)

Esports Compani

Fortuna E-Sports (Srbija)

Iznajmljivanje nekretnina

Ali Invest (Srbija)

Proizvodnja sokova

Flama Fructis (Srbija)

Telecommunications & Distribution

Telemach (Slovenija)

Telecommunications and Distribution

Telemach (Bosna i Hercegovina)

Opšte informacije

Godina osnivanja

2007

Povezani interesi osnivača

Dragan Šolak

Srpski biznismen i medijski mogul koji je suvlasnik desetina kompanija u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Kipru, Bugarskoj, Luksemburgu, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Holandiji.
Šolak je osnivač i član Savjetodavnog odbora United Group u okviru koje posluje SBB, vodeći kablovski operater u Srbiji. Karijeru je započeo 1990. godine osnivanjem produkcijske kuće VANS. Prvi film koji je izašao iz VANS-a bio je Tango Argentino Gorana Paskaljevića, a ova kuća je producirala, između ostalih, i filmove Vizantijsko plavo i Bure baruta. Šolak je napustio Srbiju 1992, a VANCE je 1996. prerastao u distributivnu kompaniju. Početkom 2000-ih osnovao je SBB, a sedam godina kasnije United Group spajanjem SBB-a i Telemaha iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. U žižu javnosti, međutim, došao je nakon što je kompanija United Group 2014. godine osnovala televiziju N1, jedan od rijetkih medija u zemlji koji nije pod finansijskim ili političkim uticajem vladajuće Srpske napredne stranke. Šolak je u intervjuu za Gardijan rekao da ga politika ne zanima i da je postao politička ličnost samo zato što nije dozvolio vlastima da određuju kako će njegova televizija raditi.
Prema podacima Agencije za privredne registre, Dragan Šolak ima oko 35 odsto udjela u mnogim kompanijama koje posluju u okviru United Group, pa je suvlasnik više desetina kompanija u Srbiji: SBB, Direct Media, D express, United cloud, Grand produkcija, Shoppster, Cas Media, United media production, United Group RS, Adria news, Mainstream, Media point, Direct media communication, United media digital, Dan Graf, Mainstream javni klaud servisi, Citi media, Dansav plaza, Holdco Adria, Netlogic, Techhill plaza, United group network infrastructure, Big print, Fortuna e-sports, Fusion communications, Ali invest, Brainz, Panelcatv, Flamactis, Grand Slam group, Hiša plus, TV kanal Ultra Beograd (u likvidaciji), N1 televizija, Nova S televizija .
Najuspješnija od ovih kompanija tokom 2022. godine bila je SBB sa oko 252 miliona eura prometa i skoro 35 miliona evra profita. Na drugom mjestu po dobiti su Direct media sa 1,9 miliona eura.
Šolak je 2022. godine postao vodeći investitor u Sport Republic, londonskoj investicionoj firmi u oblasti sporta i zabave, a u januaru 2022. Sport Republic je kupio fudbalski klub iz britanske Premier lige, FK Sautempton, nakon čega je u avgustu 2022. uslijedila kupovina Goztepea u Turskoj.
Britanski Gardijan, kojem je Šolak dao jedan od rijetkih intervjua nakon kupovine Sautemptona, prenosi da se njegovo bogatstvo procjenjuje na 1,4 milijarde funti. Šolak, strastveni igrač golfa, posjeduje golf teren u Sloveniji, a na sajtu kompanije United Group stoji da se bavi dobrotvornim radom i ulaže u obrazovanje, zaštitu životne sredine, umjetnost i kulturu.

Broj zaposlenih

13994

Kontakt

Spicalaan 41

2132 JG Hoofddorp

The Netherlands

office@united.group

PIB/matični broj

Nedostaju podaci

Finansijske informacije

Prihodi (Finansijski podaci/Opciono)

2,86 Mio. USD / 3,16 Bio RSD in H1, 2023

Poslovni prihod (u milionima $)

Nedostaju podaci

Oglašavanje (u % od ukupnog finansiranja)

Nedostaju podaci

Uprava

Izvršni odbor i povezani interesi izvršnog odbora

Dragan Šolak

Osnivač i član Savjetodavnog odbora

Drugi uticajni ljudi i povezani interesi drugih uticajnih ljudi

Nikos Stathopoulos

BC Partners, Predsjednik za Evropu, Član odbora direktora

Ostale informacije

Nedostupni podaci

Podaci o vlasništvu nisu javno dostupni, kompanija/medij odbija da objavljuje informacije ili ne odgovara na upite, ne postoji javna evidencija

1 ♥

Meta podaci

Nema podataka o krajnjem vlasništvu (fizičkih lica) kompanije B.C. Partners, koja je većinski vlasnik Summer Investa, koji je krajnji većinski vlasnik United Group b.v.