Pink Media Group

Pink Media Group

Pink Media Group upravlja kablovskom televizijom Pink M za crnogorsko tržište van Srbije. Kompanija Pink Željka Mitrovića je do 2018. godine upravljala televizijoom sa nacionalnom frekvencijom u Crnoj Gori pod nazivom Pink M, kada je prodata United Media grupi i rebrendirana u Novu M.

Pink Media Group počela je sa radom 1993. godine pokretanjem Pink radija. Otvaranje Televizije Pink uslijedilo je godinu dana kasnije nakon potpisivanja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa tadašnjom nacionalnom televizijom RTS (današnji javni servis). Ugovor je sklopljen zahvaljujući bliskim vezama vlasnika Pinka Željka Mitrovića sa tadašnjom vladajućom elitom. Ovim ugovorom RTS se obavezao da Televiziji Pink ustupi prostorije, opremu i usluge, uz minimalnu nadoknadu.

Pink je na srpsku medijsku scenu uveo novu vrstu populističkog programa koji je promovisao turbo folk muziku i nacionalističke ideale. U udarnim emisijama zajedno su učestvovali političari sa nacionalističkom retorikom, pripadnici vojnih i paravojnih formacija, ratni profiteri i folk pjevači.

Pink se 2014. godine pojavio na državnim poreskim listama kao jedan od najvećih poreskih dužnika. Međutim, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije (AOFI) je u najmanje dva navrata pomogla Pinku garancijama i kreditima od oko sedam miliona eura.

Vjerovatno jedna od najvećih kontroverzi oko Mitrovića je njegova povezanost sa Regulatornim organom za elektronske medije REM. Smatra se da je Mitrović imao veliki uticaj na raspodjelu nacionalnih frekvencija 2006. Mitrovićev Pink je dobio jednu od pet dodijeljenih nacionalnih frekvencija, a kasnije se ispostavilo da su još dvije televizije koje su dobile nacionalne frekvencije (Avala i Hepi/Košava) bili povezani sa njim kroz vlasništvo ili pružanje usluga.

Zahvaljujući bliskim odnosima sa državnim funkcionerima, Mitrovićevo poslovanje se godinama širi i van granica Srbije. U okviru Pinka emituje se više od 60 kablovskih kanala, od Pink kids i Pink muzike do Pink erotike.

Pink Media Group je najveća privatna komercijalna medijska grupa u jugoistočnoj Evropi, čije poslovanje pored radio i televizijskog programa obuhvata: filmsku produkciju, produkciju satelitske televizije, muzičku produkciju i nudi usluge vazdušnog transporta.

Ključne informacije

Oblik poslovanja

Privatno vlasništvo

Pravni oblik

Društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.)

Poslovni sektori

Proizvodnja i emitovanje televizijskih programa; Vazdušni saobraćaj; Muzička produkcija; Informaciona tehnologija; Proizvodnja hrane; Filmska, audio i televizijska produkcija; PR i marketing; Ugostiteljstvo; Bioskopi; Leasing;

Vlasništvo

Pojedinačni vlasnik

Medij
Other Media Outlets

Ostale TV stanice

Pink TV Srbija

Ostale radio stanice

Radio Red

Ostala internet izdanja

pink.rs

Informacije

Medijski biznis

Emiter TV kanala i radio stanica u Srbiji

Pink Media Group (100%)

Emiter radio stanica u Srbiji

Red Media Group (100%)

Biznis

Proizvodnja i emitovanje televizijskih programa

Media Prime Time(100%)

Vazdušni saobraćaj

Air Pink (48%)

Muzička produkcija

City Records (100%)

Informacione tehnologije

Digital media system (100%)

Proizvodnja hrane

Mgum tehnology (80%)

Filmska, audio i televizijska produkcija

United games (50%)

PR i marketing

Global digital agency (100%)

Ugostiteljstvo

S Choice Food (51%)

Bioskopi

Odeon teatar (100%)

Leasing

Help team (50%)

Televizijsko emitovanje

Pink BH (Bosna i Hercegovina)

Opšte informacije

Godina osnivanja

1993

Povezani interesi osnivača

Željko Mitrović

Osnivač televizije Pink, karijeru je započeo devedesetih godina u medijskom okruženju koje su strogo kontrolisali Slobodan Milošević i Mirjana Marković, vladajući bračni par. Mitrović je bio član stranke Mirjane Marković Jugoslovenska levica (JUL) i savezni poslanik ove stranke. U JUL-u je od 1996. godine, a u toj stranci je bio šef marketinga. Iz stranke je isključen 2002. godine.
Koristeći bliske veze sa vladajućom elitom, Mitrović je 1993. pokrenuo radio stanicu Pink, a zatim 1994. dobio nacionalnu frekvenciju za emitovanje televizije Pink. Samo četiri godine kasnije PINK je postao vodeća komercijalna televizija u zemlji.
Mitrović sa svakom novom vladajućom strukturom uvijek održava dobre odnose.
Televizija Pink je od 2012. godine objavila nekoliko video snimaka i priloga emitovanih u centralnim informativnim emisijama na kojima su ciljani pripadnici opozicije i javne ličnosti koje kritikuju režim Aleksandra Vučića. Jedan od tih snimaka bio je i Oliver Ivanović, opozicioni lider Srba sa sjevera Kosova, koji je ubijen samo nekoliko nedjelja nakon što je snimak emitovan na televiziji Pink.
Zahvaljujući bliskim odnosima sa državnim funkcionerima, Mitrovićevo poslovanje se godinama neprekidno širi u raznim oblastima i van granica Srbije. Danas, poslovanje Pink Media Group obuhvata: filmsku produkciju, radio i televizijsko emitovanje, produkciju satelitske televizije, muzičku produkciju, kao i usluge avio-kompanija. Mitrović je imao i udio (80,5 odsto) u kompaniji za žvake pod nazivom MGUM Technology.
Medijski mogul bio je u centru skandala i 2013. godine, kada je njegov sin, vozeći BMV neprilagođenom brzinom, na pješačkom prelazu udario i ubio devojku po imenu Andrea Bojanić, a potom pobjegao sa mjesta udesa. Mitrovićev sin osuđen je na 12 mjeseci kućnog zatvora i godinu dana zabrane upravljanja motornim vozilom. Za oba krivična djela izrečena mu je jedinstvena kazna: teško krivično djjelo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nesreći.

Broj zaposlenih

775

Kontakt

Neznanog junaka 1

11000 Belgrade, Serbia

Phone number: +381 11 3063 527

Website: www.pink.rs

PIB/matični broj

Tax ID 100000274
ID 06908381

Finansijske informacije

Prihodi (Finansijski podaci/Opciono)

76,9 Mio USD / 8,5 Bio RSD (2022)

Poslovni prihod (u milionima $)

19,9 Mio USD / 2,2 Bio RSD (2022)

Oglašavanje (u % od ukupnog finansiranja)

Nedostaju podaci

Uprava

Drugi uticajni ljudi i povezani interesi drugih uticajnih ljudi

Milica Mitrović

Programska direktorka Pink Televizije i potpredsjednica Pink Media Grupe, supruga Željka Mitrovića od 1995.

Ostale informacije

Javno dostupni podaci

Podaci o vlasništvu su lako dostupni iz drugih izvora, npr. javni registri itd

2 ♥

Meta podaci

Pink M nema registrovanu kompaniju u Crnoj Gori sa frekvencijom za emitovanje. Pink M emituje program iz Srbije i dio je Pink Media Group, vlasnika Željka Mitrovića. Podaci o vlasništvu nad Pink Media Group dobijeni su od Agencije za privredne registre Srbije.