TVCG2

TVCG 2 - je drugi program nacionalnog javnog emitera RTCG. Na tom kanalu su direktno prenošena skupštinska zasijedanja sve do osnivanja skupštinskog kanala TVCG 3. Osnivač RTCG je Skupština Crne Gore, a prava u ime osnivača zastupa Savjet RTCG, u skladu sa zakonom. Radio-televizijom Crne Gore, pored Savjeta, rukovodi i generalni direktor RTCG.

Pored TV i radija, RTCG ima portal i Programsku arhivu - riznicu audiovizuelnih ostvarenja.

RTCG je članica EBU – Evropske radiodifuzne unije – najveće asocijacije nacionalnih medijskih organizacija u svijetu sa 74 članice u 56 evropskih zemalja i 35 pridruženih članica širom svijeta.

Na čelu RTCG je Boris Raonić, bivši aktivista nevladinog sektora čije je imenovanje Sud proglasio nezakonitim. Nakon presude Savjet je ponovo imenovao Raonića za generalnog direktora RTCG.

U impresumu nema dostupnih podataka o urednicima TV i radio programa. RTCG ima 746 zaposlenih. Nema preciznih podataka o tome koliko je njih zaposlenih u pojedinačnim sektorima kompanije.

 

Ključne informacije

Udio u publici (šer)

3.93%

Vrsta vlasništva

Javno vlasništvo

Geografska pokrivenost

Nacionalna

Vrsta sadržaja

Besplatan sadržaj

Proaktivna transparentnost

Kompanija/medij informiše proaktivno i sveobuhvatno o svom vlasništvu, podaci se stalno ažuriraju i lako su provjerljivi.

4 ♥

Medijske kompanije/grupe

Javno preduzeće “Radio i Televizija Crne Gore”

Vlasništvo

Struktura vlasništva

Osnivač i jedini vlasnik javnog servisa Radio Televizija Crne Gore je Skupština Crne Gore.

Pravo glasa

Nedostaju podaci

Pojedinačni vlasnik

Medijske kompanije/grupe
Informacije

Opšte informacije

Godina osnivanja

1964

Povezani interesi osnivača

Skupština Crne Gore

Osnivač RTCG je Skupština Crna Gore, koju zastupa Savjet RTCG u skladu sa zakonom.

Povezani interesi direktora

Boris Raonić

Bio je aktivista civilnog sektora prije izbora za generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore. Spor, nakon kojeg je uslijedila i građanska parnica, rezultirali su odlukom suda u Podgorici da je Raonićev izbor bio nezakonit. Viši sud je potvrdio ovu odluku.
Sud je raspravljao po tužbi novinara Nikole Markovića, koji je taođe bio kandidat za generalnog direktora. Žalba je bila zasnovana na činjenici da Raonić nije trebalo da bude izabran jer je u to vrijeme bio u sukobu interesa, jer je bio član Savjeta za elektronske medije, kojeg je imenovala Skupština, što je bilo u koliziji sa zakonom o Radio televiziji Crne Gore.
Mnoge organizacije civilnog društva su ukazivale na nezakonitost izbora Raonića. Međutim, Savjet je ponovo ekspresno imenovao Raonića, uprkos presudi suda.

Povezani interesi glavnog i odgovornog urednika

Vuk Perović

Ugledna ličnost u oblasti kulture, urednik filmskih i serijskih programa na RTCG. Redovno je član žirija na raznim filmskim festivalima.

Povezani interesi ostalih važnih osoba

Marija Tomašević

Po zanimanju agronom, radila je u RTCG od 1996. do 2006. godine. Kasnije je radila na Atlas TV, Pro TV i IN TV.
Tomaševićevu je generalni direktor Boris Raonić imenovao na funkciju direktora Televizije Crne Gore, uprkos njenom očiglednom sukobu interesa. Naime, njen brat je u trenutku njenog imenovanja bio javni funkcioner, član Državne izborne komisije, ispred političke grupe Demokratski front. Prema zakonu, zbog te činjenice nije mogla biti imenovana. Razriješena je na osnovu nalaza Uprave za inspekcijske poslove, nakon čega je Raonić ponovo postavio na funkciju, ovoga puta za vršiteljku dužnosti.

Kontakt

Address: Bulevar revolucije 19, Podgorica

E-mail: direktor-radija@rtcg.me

Kontakt telefon: +38220244531

Web stranica: www.rtcg.me

Finansijske informacije

Prihod (u milionima $)

Nedostaju podaci

Poslovni prihod (u milionima $)

Nedostaju podaci

Oglašavanje (u % ukupnom finansiranju)

Nedostaju podaci

Udio na tržištu (šer)

Nedostaju podaci

Ostale informacije

Meta podaci

Podaci o ovom mediju prikupljeni su iz Centralnog registra privrednih subjekata Crne Gore, Agencije za elektronske medije, portala Poreske uprave Taxis, veb stranice medija i pregledom, analizom i poređenjem podataka već objavljenih istraživanja. Udio publike nedostaje budući da u zemlji ne postoji vjerodostojan centralizovan mehanizam za mjerenje.
MOM tim u Crnoj Gori kontaktirao je ovaj medij 18. avgusta 2023. godine, budući da je praksa Monitora medijskog vlasništva da pozove vlasnike medija da proaktivno otkriju informacije relevantne za istraživanje.
Za konvertovanje EUR u USD (1,05) korišćen je godišnji prosječni kurs Centralne banke za 2022. godinu.
Budući da je osnivač javnog servisa Radio Televizije Crne Gore Skupština Crne Gore, drugih vlasnika nema. Radio Televiziju nadgleda Savjet, sastavljen od 9 članova koji imaju kolektivnu odgovornost. Članovi Savjeta Radio Televizije Crne Gore su: Predrag Marsenić, Filip Lazović, Veselin Drljević predsjednik Saveta, Amina Murić, Predrag Miranović, Naod Zorić, Marijana Camović Veličković potpredsjednica Savjeta i Milica Špajak .