RTCG Portal

Portal RTCG osnovan je 2013. godine, kao dodatak postojećim medijskim formatima RTCG. RTCG je nacionalni emiter Crne Gore. Osnivač RTCG je Skupština Crne Gore, a prava osnivača zastupa Savjet RTCG, u skladu sa zakonom. Radio Televizijom Crne Gore, pored Savjeta, rukovodi i generalni direktor RTCG.

Pored TV i radija, RTCG ima portal i Programsku arhivu - riznicu audiovizuelnih ostvarenja.

RTCG je članica EBU – Evropske radiodifuzne unije – najveće asocijacije nacionalnih medijskih organizacija u svijetu sa 74 članice u 56 evropskih zemalja i 35 pridruženih članica širom svijeta.

Na čelu RTCG je Boris Raonić, bivši aktivista nevladinog sektora čije je prethodno imenovanje Sud proglasio nezakonitim. Nakon presude, Savjet je ponovo imenovao Raonića za generalnog direktora RTCG.

U impresumu nema dostupnih podataka o urednicima TV i radio programa. RTCG ima 746 zaposlenih. Nema preciznih podataka o tome koliko je njih zaposlenih u pojedinim sektorima kompanije.

U periodu od februara do aprila 2023. godine, prema podacima SimilarWeb-a, portal RTCG imao je 1,84 miliona posjeta.

Ključne informacije

Udio u publici (šer)

Nedostajupodaci

Vrsta vlasništva

Javno vlasništvo

Geografska pokrivenost

Međunarodna

Vrsta sadržaja

Besplatan sadržaj

Proaktivna transparentnost

Kompanija/medij informiše proaktivno i sveobuhvatno o svom vlasništvu, podaci se stalno ažuriraju i lako su provjerljivi.

4 ♥

Medijske kompanije/grupe

Javno preduzeće “Radio i Televizija Crne Gore”

Vlasništvo

Struktura vlasništva

Osnivač i jedini vlasnik Javnog preduzeća “Radio Televizija Crne Gore” je Skupština Crne Gore.

Pravo glasa

Nedostaju podaci

Pojedinačni vlasnik

Medijske kompanije/grupe
Informacije

Opšte informacije

Godina osnivanja

2013

Povezani interesi osnivača

Skupština Crne Gore

Osnivač RTCG je Skupština Crna Gore, a Savjet RTCG zastupa prava osnivača u skladu sa zakonom.

Povezani interesi direktora

Boris Raonić

Bio je aktivista civilnog sektora prije izbora za generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore. Spor, nakon kojeg je uslijedila i građanska parnica, rezultirao je odlukom suda u Podgorici da je Raonićev izbor bio nezakonit. Viši sud je potvrdio ovu odluku.
Sud je raspravljao po tužbi novinara Nikole Markovića, koji je takođe bio kandidat za generalnog direktora. Žalba je bila zasnovana na činjenici da Raonić nije trebalo da bude izabran jer je u to vrijeme bio u sukobu interesa, jer je bio član Savjeta za elektronske medije, koji je imenovala Skupština, što je bilo u koliziji sa zakonom o Radio Televiziji Crne Gore.
Mnoge organizacije civilnog društva su ukazivale na nezakonitost izbora Raonića. Međutim, Savjet je ponovo ekspresno imenovao Raonića, uprkos presudi suda.

Povezani interesi glavnog i odgovornog urednika

Marko Vešović

Iskusni novinar koji je od 2006. godine bio jedan od vodećih članova uredničkog tima dnevnog lista „Dan“. Vešović je dobitnik nekoliko nagrada za istraživačko novinarstvo. 2020. godine postao je urednik portala RTCG.

Povezani interesi ostalih važnih osoba

Bojana Čađenović

Profesionalnu karijeru započela je u RTCG, gde je od 2013. godine radila kao novinarka. Od 2021. do 2023. bila je urednica Parlamentarnog kanala RTCG.

Kontakt

Bulevar Revolucije 19, 81000 Podgorica

E-mail: mmc@rtcg.me

Kontakt telefon: +382 20 224 784

Web stranica: rtcg.me

Finansijske informacije

Prihod (u milionima $)

Nedostaju podaci

Poslovni prihod (u milionima $)

Nedostaju podaci

Oglašavanje (u % ukupnom finansiranju)

Nedostaju podaci

Udio na tržištu (šer)

Nedostaju podaci

Ostale informacije

Meta podaci

Podaci o ovom mediju prikupljeni su iz Centralnog registra privrednih subjekata Crne Gore, Agencije za elektronske medije, portala Poreske uprave Taxis, web stranice medija i pregledom i uporednom analizom podataka već objavljenih istraživanja. Udio publike nedostaje budući da u zemlji ne postoji pouzdan centralizovan mehanizam za mjerenje.
MOM tim u Crnoj Gori kontaktirao je ovaj medij 18. avgusta 2023. godine, budući da je praksa Monitora medijskog vlasništva da pozove vlasnike medija da proaktivno otkriju informacije relevantne za istraživanje.
Za konvertovanje EUR u USD (1,05) korišćen je godišnji srednji kurs Centralne banke za 2022. godinu.
Osnivač Javnog preduzeća “Radio Televizija Crne Gore” je Skupština Crne Gore i ono nema vlasnika. Radio Televiziju nadgleda Savjet, sastavljen od 9 članova koji imaju kolektivnu odgovornost. Članovi Savjeta RTCG su: Predrag Marsenić, Filip Lazović, Bojan Baća, Veselin Drljević predsjednik Savjeta, Amina Murić, Predrag Miranović, Naod Zorić, Marijana Camović Veličković potpredsjednica Savjeta i Milica Špajak.