Gradska TV

Gradska TV je osnovana 2020. godine od strane Glavnog grada Podgorice i od početka je izazivala kontroverze u pogledu sredstava koja se ulažu u medije, kao i potrebe za ovako velikim lokalnim javnim emiterom.

Nadzor nad ovim lokalnim javnim emiterom i imenovanje direktora vrši Savjet Radio Televizije Podgorica. Savjet čine: Vesna Radulović ispred Unije poslodavaca Crne Gore, koja je predsjednica istog, Tatjana Novović, koju je predložio Univerzitet Crne Gore, Zoran Rakočević, kojeg je predložio NVO sektor, Aleksandar Đurišić, kojeg je predložila Advokatska komora i Tatjana Džudović, koju je predložio Savez sindikadata Crne Gore. Novi sastav Savjeta Gradske RTV izabran je od strane lokalnog parlamenta 30.11.2023. godine.

Od svog osnivanja, Gradska TV je bila na meti optužbi za pristrasnost u izvještavanju i promovisanju interesa Demokratske partije socijalista (DPS). Novoizabrana lokalna vlast je 2023 godine pokrenula proceduru za smjenu rukovodstva Gradske TV.

Prethodni sastav Savjeta sačinjavali su predsjednik Živko Andrijašević i članovi Husein Tuzović, Dragana Tripković, Božidar Jaredić i Amer Ramusović. Radi se o Podgoričanima koje je, prema Zakonu o elektronskim medijima, imenovao podgorički lokalni parlament.

TV Gradska je dostupna preko kablovske i satelitske televizijske mreže.

Ključne informacije

Udio u publici (šer)

1.58%

Vrsta vlasništva

Public

Geografska pokrivenost

Nacionalna

Vrsta sadržaja

Besplatan sadržaj

Proaktivna transparentnost

Kompanija/medij informiše proaktivno i sveobuhvatno o svom vlasništvu, podaci se stalno ažuriraju i lako su provjerljivi.

4 ♥

Medijske kompanije/grupe

Radio Televizija Podgorica

Vlasništvo

Struktura vlasništva

Gradska TV je u vlasništvu Glavnog grada (Opštine Podgorica).

Pravo glasa

Nedostaju podaci

Pojedinačni vlasnik

Medijske kompanije/grupe
Informacije

Opšte informacije

Godina osnivanja

2020

Povezani interesi osnivača

Glavni grad (Podgorica)

Gradska TV, koja je u potpunosti u vlasništvu Glavnog grada Podgorice, osnovana je za vrjeme mandata bivšeg gradonačelnika Podgorice i potpredsjednik Demokratske partije socijalista Ivana Vukovića.

Povezani interesi direktora

Vladimir Otašević

Dana, 12.12.2023. godine novoizabrani Savjet RTV Podgorica izabrao je dugogodišnjeg novinara Vladimira Otaševića za v.d. izvršnog direktora Gradske televizije. Njega su, od pet, podržala četiri kandidata Savjeta. Peti član, Aleksandar Đurišić javno je rekao da nije podržao Otaševićev izbor jer je smatrao da je Otaševićeva biografija bila nepotpuna. On je naveo da je Otašević u biografiji izostavio da navede činjenicu da je Vladin funkconer kao i da je preskočio da navede zaposlenje u Dnevnim novinama “Dan” tokom 2018. i 2019. godine.

Đurišić je rekao i da je dodatna konfuzija unijeta u vezi sa stručnom spremom jer je četvorogodišnje studije kandidat okončao prošle godine pa se ni po tom osnovu ne uklapa u minimume školske spreme koja se traže propisima. „Imajući u vidu ove nezakonitosti po mom mišljenju ova prijava je morala biti odbačena kao nedopuštena. Iz ovih razloga je moj glas protiv“ zaključio je Đurišić.

Po objavljivanju odluke istu su komentarisali brojni predstavnici civilnog sektora upućujući na to da je Otašević nezakonito izabran za v.d. direktora RTV Podgorica, te pozivali predsjednicu Savjeta RTV Podgorica Vesnu Radulović da hitno sazove sjednicu tog tijela i razriješi ga. Ipak, nije bilo reakcija na javne pozive iz civilnog sektora.

Povezani interesi glavnog i odgovornog urednika

Prema dostupnim informacijama Gradska TV trenutno nema glavnog i odgovornog urednika. Poslednja glavna i odgovorna urednica bila je Mirka Dević.

Kontakt

19. decembra 13, Podgorica

E-mail: office@gradski.me

Kontakt telefon: +3820435881

Web stranica: www.gradski.me

Finansijske informacije

Prihod (u milionima $)

Nedostaju podaci

Poslovni prihod (u milionima $)

Nedostaju podaci

Oglašavanje (u % ukupnom finansiranju)

Nedostaju podaci

Udio na tržištu (šer)

Nedostaju podaci

Ostale informacije

Meta podaci

Radio Televizija Podgorica od svog osnivanja nije imala direktora u punom mandatu, a Rade Vojvodić je tu funkciju obavljao dvije godine kao vršilac dužnosti, mimo propisa. 2023 godine je po peti put imenovan za vršioca dužnosti izvršnog direktora na period od šest mjeseci. Međutim, Odlukom o osnivanju jasno je propisano da „vršilac dužnosti izvršnog direktora obavlja ovu funkciju do imenovanja izvršnog direktora, a ne duže od šest mjeseci od dana imenovanja.

Novoizabrani sastav Savjeta RTV Podgorica prekinuo je mandat v.d. direktora Rada Vojvodića i izabrao za vršioca dužnosti direktora Gradske Radio Televizije Vladimira Otaševića 12.12.2023. godine, na sjednici zatvorenoj za javnost.